Keramist: Meydam, Floris

Geboren op 29 december 1919 in Leerdam, begon Floris Meydam zijn loopbaan in 1935 bij de Glasfabriek Leerdam. Na een opleiding aan de Glasschool onder A.D. Copier, klom hij snel op van leerling tot docent. Vanaf 1949 leidde hij de ontwerpafdeling van de Glasfabriek Leerdam, waar hij zich toelegde op zowel gebruiksglas als kunstnijverheidsobjecten.

Meydam stond bekend om zijn werk met lichtspel, luchtbellen en kleuren in geblazen glas. Zijn eerste eigen glasplastieken ontstonden in 1950, gevolgd door unieke creaties en ontwerpen voor gebruiks- en verpakkingsglas. Zijn keramiekontwerpen werden onder andere uitgevoerd door de Goudse bedrijven Regina en Flora, en hij had ook samenwerkingen met De Porceleyne Fles te Delft en andere Nederlandse aardewerkfabrieken.

Als een van de vooraanstaande Nederlandse glasontwerpers ontving Meydam talrijke nationale en internationale prijzen. Zijn werk is vertegenwoordigd in vele musea wereldwijd. Na zijn pensionering in 1984 bleef hij actief als freelance ontwerper, waarbij hij zijn focus op zowel glas als keramiek voortzette.

Floris Meydam overleed op 25 september 2011 in zijn geboorteplaats Leerdam.

Items van deze keramist: