Fabriek: Plateelbakkerij Regina, Gouda

Regina, een kunstaardewerkfabriek in Gouda, werd opgericht in 1898 door Gerrit Frederik van der Want en Georges Antoine Alexis Barras. Oorspronkelijk produceerde de fabriek aardewerken tabakspijpen, maar in 1917 schakelde het over op de productie van Gouds plateel, mede door de overname van mallen van de Haagse plateelfabriek Rozenburg.

In haar beginjaren produceerde Regina glanzend plateel, maar rond 1920 introduceerde het bedrijf ook mat gefineerd plateel. Bekende ontwerpen van Regina omvatten het Rosario-decor en ontwerpen van Jaap Gidding, Willem de Vries, en Floris Meydam. Tot de bedrijfsleiders behoorde Maarten Witte van Leeuwen (1947-1979). De fabriek was gevestigd aan de Oosthaven in Gouda.

De economische neergang en de gezondheid van Otto van der Want, zoon van de oprichter, leidden in 1979 tot de sluiting van de fabriek. De naam Regina werd verkocht aan Artihove, die tot 1993 Regina-plateel produceerde.

Regina was een belangrijke speler in de Goudse plateelindustrie. De fabriek experimenteerde met verschillende stijlen en technieken, waaronder Delfts aardewerk en serviezen. Het Museum Gouda bezit een collectie van Regina-aardewerk, wat getuigt van het artistieke en culturele belang van de fabriek.

 

Items van deze fabriek: