Fabriek: Porceleyne Fles Delft

De Koninklijke Porceleyne Fles, opgericht in 1653 in Delft, is een van de oudste nog actieve aardewerkfabrieken. Oorspronkelijk opgericht door David Anthonisz v.d. Pieth, begon het bedrijf met het vervaardigen van Delfts Blauw aardewerk. In 1876 werd de fabriek gekocht door ingenieur Joost Thooft, met als doel de kwaliteit van Delfts Blauw te verbeteren. Het predicaat 'Koninklijk' werd in 1919 toegekend.

De productie omvatte traditioneel Delfts blauw en cloisonné tegels (1907-1977). De schilderingen, vaak bestaande uit molens en schepen, worden met penselen van marter- en eekhoornhaar op biscuit aangebracht. Het bedrijf werkt voornamelijk met materialen als kaolien, veldspaat, kwarts en calciumcarbonaat.

Onder leiding van verschillende artistieke leiders zoals Adolf le Comte, Leon Senf en anderen, heeft het bedrijf diverse stijlen en technieken ontwikkeld. Belangrijke innovaties waren onder andere het Jacoba-aardewerk en porselein-biscuit. Na de Tweede Wereldoorlog werd een experimentele afdeling opgericht, geleid door Theo Dobbelmann.

Het huidige fabriekscomplex, gebouwd in de jaren '20 van de 20e eeuw en gevestigd aan de Rotterdamseweg in Delft, is een rijksmonument. Het traditionalistische ontwerp bevat een tuin met verschillende stijlen zuilen en decoratiemogelijkheden van bouwkeramiek.

 

Items van deze fabriek: