Fabriek: Flora Gouda

Plateelbakkerij Flora, opgericht in 1945 door Frans Eikenboom en zijn zoon Peter Antonius Eikenboom, begon zijn activiteiten in Gouda. Frans Eikenboom was al sinds 1927 actief in de aardewerkproductie. De fabriek, oorspronkelijk gevestigd aan de Gouderakse Dijk, specialiseerde zich in vazen, schalen, asbakken en later serviesgoed, met ontwerpen van Eikenboom.

In de jaren '50 en '60 was Flora een toonaangevende producent van zowel sier- als gebruiksaardewerk, bekend om zijn abstracte decors en betaalbare prijzen. Na economische en logistieke reorganisaties in de jaren '70, verhuisde Flora in 1980 naar Hardenberg, Overijssel, waar een moderne fabriek werd gebouwd met overheidssubsidie.

Ondanks een periode van massaproductie met traditionelere decors, keerde Flora in de jaren '80 terug naar kunstzinniger werk. Dit werd mogelijk gemaakt door samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars als Jeroen Bechtold, Pauline Wiertz, Cees Christiaans, Dorothé van Agthoven en Floris Meydam. In 1989 werd Flora overgenomen door Royal Goedewaagen uit Nieuw-Buinen, waar de productie uiteindelijk in 1994 naartoe verhuisde.

De fabriek in Hardenberg sloot in 1994, en in 1996 stopte Goedewaagen de productie van keramiek met Flora-design, mede door afnemende vraag.

 

Items van deze fabriek: