Fabriek: De Steenuil, Rijswijk

Keramisch atelier “De Steenuil” werd opgericht op 1 november 1947 door Henk J. Goosen (1924, Kampen) volgens de Kamer van Koophandel Haaglanden. Het atelier begon in de Herenstraat in Rijswijk, een locatie die nu deel uitmaakt van het Museum Rijswijk. Het atelier verhuisde later naar de Van Vredenburchweg en vervolgens naar Torenstraat 1D, allemaal in Rijswijk.

Henk Goosen, die op veertienjarige leeftijd als leerling begon bij W.C. Brouwer in Leiderdorp, leidde dit eenmansbedrijf. In vijftig jaar tijd produceerde hij een breed scala aan keramische werken, vooral vaasjes met druip- en bruisglazuren, maar ook gladde, glanzende en matte afwerkingen, voornamelijk voor bloemisterijen. Later breidde hij zijn assortiment uit met schalen, kaststellen en serviezen, vaak op maat gemaakt in opdracht.

Kenmerkend voor Goosen's werk was de signatuur van een uiltje, en later toevoeging van 'Rijswijk'. Hij stond bekend om zijn ambachtelijke werkwijze, waarbij hij gebruikmaakte van een voet- of schopschijf.

Henk Goosen overleed in 1997.

 

Items van deze fabriek: