Fabriek: Brouwers aardewerk Vredelust, Leiderdorp

Opgericht in 1901 door Willem Coenraad Brouwer in Leiderdorp, specialiseerde Brouwers Aardewerk Vredelust zich in het vervaardigen van sieraardewerk, serviesgoed, kleinplastiek en tuin-bouw keramiek. Brouwer, een getalenteerde beeldhouwer en keramist, implementeerde diverse technieken zoals sgraffito, ringeloren en intarsia in zijn werken. Naast artistieke creaties, produceerde de fabriek ook functionele bouw- en tuinkeramiek.

Brouwer was een vernieuwer in de keramiekindustrie en werkte samen met vooraanstaande architecten zoals Berlage en Dudok. Zijn invloed strekte zich uit tot het architecturale keramiek, bijvoorbeeld in het Vredespaleis in Den Haag. Onder zijn leiding werden verschillende glazuurtechnieken toegepast, waaronder stroomglazuur en craquelé.

Na Brouwers overlijden in 1933 werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Klaas en Coen tot 1956. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde de fabriek onder andere collectespeldjes voor Winterhulp Nederland. De fabriek ging in 1957 failliet en werd in 1978 gesloopt.

Items van deze fabriek: