Fabriek: Amstelhoek

De Aardewerkfabriek Amstelhoek, gevestigd in de Omval bij Amsterdam, werd opgericht in 1894 door de Amsterdamse goudsmid Willem Christiaan Hoeker. De fabriek combineerde de productie van metalen siervoorwerpen met sieraardewerk. Chris van der Hoef leidde de aardewerkafdeling vanaf de oprichting tot het faillissement in 1903. De fabriek stond bekend om zijn eenvoud in vorm en kleur, met versieringen bestaande uit gekleurde inleg van geometrische of dierfiguren.

Na het faillissement in 1903, werd de keramiekafdeling voortgezet als 'Fabriek van Gebruiks- en Sieraardewerk enz. Voorheen Amstelhoek'. In 1907 nam het bedrijf de modellen van 'Haga' uit Purmerend over, die later door Goedewaagen in Gouda werden gebruikt. 'Voorheen Amstelhoek' werd in 1910 verkocht aan De Distel in Amsterdam, welke op haar beurt in 1922 werd overgenomen door Goedewaagen in Gouda.

Belangrijke ontwerpers zoals Th. Sluyterman en L. Zijl, en technici zoals Govert Marinus Augustijn, hebben bijgedragen aan de unieke stijl van Amstelhoek, met kenmerkende technieken zoals ringeloor- en intarsia. Na het vertrek van Zijl werd C.J. van der Hoef hoofdontwerper. De fabriek had ook een atelier voor metaalbewerking onder leiding van J. Eisenloeffel en een korte periode een meubelafdeling onder leiding van W. Penaat.

 

Items van deze fabriek:

Vaas, Amstelhoek

€ 120,00