Fabriek: Ambacht Volendam (1951-?)

Ambacht Volendam, opgericht in 1951, is een pottenbakkerij in Volendam, Nederland. Het bedrijf is bekend om zijn handgedecoreerde aardewerk, naar ontwerpen van bekende kunstenaars zoals Francien Timmers, Frank Carpay en Marius de Leeuw.

Ambacht Volendam werd opgericht door J. Karels, J. Schilder en H. Veerman met een dubbel doel: het aanbieden van werkgelegenheid aan lokale vissers gedurende de wintermaanden en het produceren van kwalitatief hoogstaand, handgedecoreerd aardewerk. De medewerkers, voornamelijk uit Volendam, werden aangevuld met talenten zoals Francien Timmers, een voormalige studente van de Amsterdamse kunstnijverheidsschool.

Belangrijke Ontwerpers en Stijlen:

  • Francien Timmers ontwierp vanaf 1953 nieuwe asymmetrische modellen en kleurstellingen voor Ambacht Volendam.
  • Marius de Leeuw, bekend om zijn ontwerpen die geïnspireerd zijn door Volendamse streekdrachten en gebruiken, introduceerde een techniek waarbij figuren uitgekrast werden in een witte laag tinglazuur.
  • Frank Carpay, die in 1950 bij de Madoura potterie in Frankrijk werkte en contact had met kunstenaars als Pablo Picasso, Roger Capron en Roger Picault, was kort werkzaam bij Ambacht Volendam in 1951. Hij verliet het bedrijf in 1952 om 'Het Edele Ambacht' in Tegelen op te richten en emigreerde later naar Nieuw-Zeeland.

Kenmerkend voor de productiestijl van Ambacht Volendam was het handmatig decoreren van aardewerk. Maartje Steur speelde hierin een belangrijke rol; zij bracht typische Volendamse horizontale zwarte lijnen aan op het aardewerk met behulp van een draaischijf.

Ondanks de economische uitdagingen en het vertrek van belangrijke kunstenaars zoals Frank Carpay, heeft Ambacht Volendam een bijzondere plaats verworven in de Nederlandse keramiekgeschiedenis. Het bedrijf staat symbool voor de rijke culturele tradities en het vakmanschap van Volendam.

 

Items van deze fabriek: