Fabriek: Velsen Kennemerland
De Potterie Kennemerland werd in december 1920 opgericht in Velsen-Noord door Koen Mertens en Eelke Snel, na hun vertrek uit De Vier Paddestoelen in Utrecht. Eelke Snel werd in 1924 de enige eigenaar en zette de productie voort onder verschillende bedrijfsnamen, waarbij de focus lag op het fabriceren van sieraardewerk. In 1929 transformeerde het bedrijf naar N.V. Kennemer Potterij en verhuisde het in 1930 naar een nieuw fabriekspand in Velsen-Zuid. Gedurende deze periode, tot aan het faillissement in 1932, kenmerkte de productie zich door eenvoudige ontwerpen en experimentele decors, met een toename in fabrieksmatige productie en personeel.
Na een herstart in 1933 door Eelke Snel, onder de naam E. Snel voorheen N.V. Kennemer Potterij, en later als Kunstaardewerkfabriek Velsen, ging het bedrijf in 1939 opnieuw failliet. Desondanks werd de productie in 1940 voortgezet door J. (Han) G. van Vliet en L. (Leen) H. de Vrind, waarna de fabriek in 1942 door de Duitse bezetter werd opgeëist en naar Sassenheim verplaatst. Hier werd tijdens de oorlog geen keramiek geproduceerd, maar na de oorlog hervatte men de productie, met een focus op Delfts blauw en tegeltableaus.
De stijl van Kennemerland, vooral bekend om zijn sieraardewerk met De Stijl-achtige decoratiemotieven en het gebruik van slibgoedtechnieken, heeft een blijvende indruk achtergelaten in de Nederlandse keramiekgeschiedenis. Het bedrijf, dat vanaf 1942 onder de naam Keramiekfabriek Velsen in Sassenheim opereerde, heeft tot de sluiting in 2002 een breed scala aan keramische producten vervaardigd, waarbij het steeds innoveerde en nieuwe ontwerpers en technieken introduceerde.